MODELLJÄRNVÄG


I slutet av 90-talet förverkligade jag en pojkdröm - en rejäl Märklinjärnväg.

Roligt var det, men när den var klar så samlade den mest damm och är nu avyttrad.

Banan byggdes på ett bord av plywoodskivor. Storleken var 2,6x1,2 m.

Här ska det bli en tunnel.

Undertecknad på väg att prova en tunnelöppning. Tunneln byggdes upp av papier masjé (hur tusan stavas det?) och gips över det.

Bergväggen gjordes genom att hälla gips i tillknycklad ugnsfolie som sedan trycktes mot tunnelväggen. Målades med oljefärg. Mitt i bilden syns det som blev resten av berget. Ett spår passerade i ett "bortsprängt" parti av berget.

Så här blev det, med det "bortsprängda" partiet till höger. "Marken" köptes i påsar i en hobbybutik, ock fästes med utsmetat lim.De små buskarna över tunnelmynningen är gjorda av stålull.

Den lilla manövreringspulpeten. Loken innehöll digitala dekodrar som tillät att fyra lok på samma spår kunde styras individuellt.

Hade ursprungligen tänkt bygga alla hus själv. Men så upptäckte jag byggsatserna från Pola. Dessa var så fina så det enda som behövde tillföras var att förbättra patineringen med hobbyfärger så blev resultatet utmärkt.

Miljön skulle ansluta till mitt sentimentala intresse för 60-talets rivningsvansinne, dvs. visa hur det kunde se ut då. Därför måste givetvis en så kallad "saneringsåtgärd" vara med.

Min barndoms SJ-lok.